۰۹۱۲۹۵۹۴۴۶۸

نرم‌افزارهای میزبان (DAW) اکثرا در میکسرشون level رو با استفاده از SPPM نشون میدن. این نوع meter فقط peakهای سمپلی رو نشون میده، نه peakهای بین سمپلی یا true peak. در DAWها meterها فرض رو بر این میذارن که صفر dBFS نهایت خروجیه. پس تا وقتی از صفر رد نشیم صدامون درسته. ولی وقتی صدا از دنیای دیجیتال میاد بیرون و به آنالوگ تبدیل میشه و از اسپیکرها میشنویمش چی؟

تا وقتی در دنیای دیجیتال هستیم، حتی اگه از صفر دسیبل هم بالاتر بریم ممکنه آهنگمون صدای clipping نده، ولی بعد از تبدیل به آنالوگ ممکنه پیش بیاد. Peakهای بین سمپلی (Inter-Sample Peaks) در فرایند کانورت دیجیتال به آنالوگ به وجود میان، وقتی یک فیلتر بازسازی، سیگنال‌های بالای صفر دسیبل رو میسازه.

دلیل این اتفاق اینه که دیوایس دیجیتال، سمپلی بین دو سمپل که در صفر دسیبل هستن نمیبینه، ولی فیلتر بازسازی، برای شبیه‌سازی این دو سمپل در دنیای آنالوگ، مجبوره یک خمیدگی ایجاد کمه که level این خمیدگی از دو سمپل ذکرشده بالاتره، و باعث دیستورشنی میشه که قبل از کانورت DA یا دیجیتال به آنالوگ وجود نداشته.

  • دیوایس‌های playback ارزون که کیفیت و headroom پایینی دارن (مثل یک CD Player ارزون، یا اسپیکرهای موبایل و لپ‌تاپ) ممکنه هنگام پخش، در صورت وجود peakهای بین سمپلی یا ISPs، دیستورت صدا بدن. ولی این مشکل در دیوایس‌هایی که headroom مناسبی دارن پیش نمیادو یک کانورتر audiophile دیجیتال به آنالوگ چنین هدرومی داره.
  • همچنین peakهای بین سمپلی در کانورت فرمت‌های WAV یا AIFF به فرمت فشرده مثل MP3 یا AAC باعث clipping میشن.

چطور جلوی Inter-Sample Peaks رو بگیریم؟

  • راحت‌ترین راه حل برای این مشکل، دادن headroom بیشتر به آهنگ با پایین آوردن پارامتر سقف خروجی (Output Ceiling) در لیمیتر، یا پایین آوردن fader مستر بعد از لیمیتره. اکثرا ۰.۳ تا ۱ dBTP توصیه میشه، ولی ۱.۵ امن‌تره، یعنی سقف خروجی شما باید روی منفی ۱.۵ باشه.
  • همچنین oversampling میتونه تعداد peakهای بین سمپلی رو کاهش بده.

inter-sample peaks

اگه هر مستطیل در شکل بالا رو یک سمپل در دنیای دیجیتال در نظر بگیریم، برای خمیدگی لازم بین دو سمپل وسط در کانورت دیجیتال به آنالوگ، مجبور شدیم از صفر بالا بزنیم، و اون peak بین سمپلیه.