CD سهم زیادی از بازار صدا رو از دست داده و این روند نزولی داره روزبهروز بیشتر هم میشه، اما هنوز کاملاً از بین نرفته و خیلی از آرتیستهای بزرگ هنوز کارشون رو روی CD هم منتشر میکنن. خیلی از علاقهمندان موسیقی هم هنوز دوست دارن موزیک رو به عنوان یه چیز فیزیکی تو دستاشون بگیرن.
مسترینگ برای CD از لحاظ صوتی فرقی با مسترینگ رایج ندار، ولی چهار نکته مهم داره که باید رعایت بشه:
- ۱. رعایت Red Book (استاندارد CDهای صوتی)
- ۲. سمپلریت ۴۴۱۰۰ و بیتدپت ۱۶
- ۳. ساختن فایل DDP
- ۴. سرعت write کردن 2X
فرمت DDP یا CD-R؟
برای اینکه فرایند تولید انبوه CD انجام بشه، دو روش وجود داره:
- ۱. یا باید از یک CD مستر، image دیجیتال گرفته بشه که بهش میگن DDP و بهترین، سریعترین و راحتترین روشه و شامل کل موزیک به صورت یک فایل، زمانبندیها، و متنها میشه.
- ۲. یا باید از روی یک CD مستر فیزیکی کپی بشه که بهش میگن CD-R و مستعد خطاهایی مثل پرش دیسک، خط و خش، و مشکلات read و write کردنه.
DDP یک خوبی دیگه هم داره: میتونیم با یک DDP Player چک نهایی کنیم و مطمین بشیم چیزی که داریم میشنویم از لحاظ صوتی و رعایت توالی آهنگها همون چیزیه که میخواستیم، چون یک image هست و با یک فایل WAV یا MP3 که ممکنه مشکلاتی براشون به وجود بیاد فرق داره.
یادتون باشه:
- DDP مخفف Disc Description Protocol به معنی پروتوکل توصیف یا تعریف دیسک هست که اطلاعات لازم دیسک درش گنجونده شده.
- هر CD صوتی در صورت write شدن با فایلی که سمپلریش ۴۴۱۰۰ و بیتدپتش ۱۶ باشه، ۷۹ دقیقه و ۵۷ ثانیه ظرفیت داره (استاندارد Red Book).
- CDها و writerهای مخصوصی لازمه که بشه سرعت write کردن 2X رو درست باهاشون انجام داد.
- اگه از یک bit depth بالاتر میخواهید برای CD خروجی بگیرید، باید dither انجام بدید؛ مثلاً اگه روی ۲۴ بیت هستید، برای رسیدن به ۱۶ بیت باید dither کنید.